VVDIn een algemeen overleg van de Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, gehouden op 5 december 2013, heeft Arno Rutte zich zeer positief uitgelaten over de E-sigaret.
Steun vanuit onverwachte hoek wat ons betreft:

 

Citaat Rutte:

Ook ik wil iets zeggen over de e-sigaret ofwel de elektronische verdamper, want daarbij
gebeurt toch iets bijzonders. De Europese Commissie wilde er een geneesmiddel van maken,
wat in lijn was met de inzet van de Nederlandse regering.

 

Het Europees Parlement heeft anders besloten en zegt: het is gewoon een consumentenproduct, maar je moet het wel goed regelen. Overigens ligt dat standpunt heel dicht bij het standpunt van de VVD.

 

Wij hebben gisteren niet voor niets een pleidooi gehouden voor een leeftijdsgrens. Daarmee kan die nieuwe productcategorie -- het is echt helemaal nieuw -- een plek krijgen in het spectrum om roken zo veel mogelijk te vervangen.

 

Het is niet gezond, maar het is wel een interessante ontwikkeling waarmee wij het tabaksgebruik hopelijk kunnen terugdringen. Nu bereiken mij en naar ik aanneem ook mijn collega's signalen dat het de inzet van het voorzitterschap in de triloog is om de hervulbare e-sigaret -- dat is het product dat het minst lijkt op een sigaret en dat dus de grootste kans biedt tot substitutie van tabak -- te verbieden.

 

Dat lijkt de VVD een ronduit slechte zaak. De kant-en-klare e-sigaret blijft dan in de schappen. Dat is het product dat lijkt op een sigaret en dat waarschijnlijk door de sigarettenfabrikanten het makkelijkst gemaakt en gedistribueerd kan worden. Het product dat hervulbaar is en dat echt kansrijk is als substitutieproduct, verdwijnt dan van de markt. Ik hoor heel graag dat dit in ieder geval niet de inzet is van de Nederlandse regering in de onderhandelingen."

Download het verslag hier.