Over www.tabaknee.nl en haar gekleurde visie

 

www.TabakNee.nl en haar farmaceutisch gekleurde E-sigaret visie


Van TabakNee.nl, een initiatief van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, zijn we inmiddels gewend om weinig -of zeg maar niets- positiefs terug te lezen wanneer het op de elektronische sigaret aankomt. Echter maakt de webredactie het dit keer met zijn insinuaties over de e-sigaret wel erg bont.


Wat is er aan de hand?

Op 26 oktober jl. publiceerde Camil Driessen in NRC Handelsblad een artikel met de titel "Minder Marlboro verkocht, meer winst."  In dit artikel wordt ondermeer ingegaan op de dalende omzet van de tabaksindustrie en het toetreden van diezelfde industrie tot de elektronische sigaretten markt. Laten we wel zijn, Big Tobacco mist al sinds 2007 de e-sigaret boot, maar is nu hard bezig een inhaalslag te plegen.


Volgens NRC Handelsblad zijn zowel in Amerika als in Engeland inmiddels de meest belangrijke e-sigaret producenten overgenomen door de tabaksindustrie en investeert men miljarden in zogenaamde 'next generation' producten. NRC Handelsblad schrijft hierover het volgende:

 

 

 

 

 

 

TabakNee.nl geeft er een geheel eigen schwung aan en schrijft:


 

 

 

 

 

 

 

Dat is even schrikken! Mijn bedrijf blijkt volgens TabakNee.nl in handen van de tabaksindustrie te zijn en niemand heeft de moeite genomen me daar even over in te lichten? Maar erger nog, wat bedoelen ze nu met dat "het buiten kijf staat dat dit alles ten koste van de roker is"? Of de roker nu zijn e-sigaret via de tabaksindustrie koopt of via een onafhankelijk bedrijf, wat mij betreft staat dan buiten kijf dat die roker absoluut beter bezig is dan wanneer hij zou blijven roken!

Blijkbaar heeft Wanda de Kanter liever dat rokers bij haar aankloppen voor een door de farmaceutische industrie gefinancierde nicotine fix.

 

De feiten

De elektronische sigaretten markt is op te splitsen in twee segmenten:

  • Elektronische sigaretten die het meest op een gewone sigaret lijken en uitsluitend bij bijvoorbeeld Primera of supermarkten te verkrijgen zijn. Dit zijn zogenoemde 'cig-a-likes' die straight out the box te gebruiken zijn. Ze zijn herlaadbaar met dure voorgevulde mondstukjes (cartridges) en geven rokers niet echt de benodigde voldoening. Wel zijn ze uitstekend geschikt om de roker te laten kennismaken met elektronisch roken.
    Deze e-sigaretten worden voornamelijk door de tabaksindustrie verkocht, een paar onafhankelijke producenten daargelaten.

  • Elektronische sigaretten die alles behalve op een sigaret lijken. Deze e-sigaretten worden uitsluitend verkocht door gespecialiseerde e-sigaret winkels of webshops. Ze zijn heroplaadbaar en voordelig navulbaar, waarbij de consument een zeer ruime keuze heeft in diverse smaken en nicotine sterktes.

    Er is een brede variëteit aan modellen te verkrijgen binnen het laatste segment, waardoor zowel de lichte roker als de 'heavy user' een systeem kan aanschaffen dat het dichtst aansluit bij de behoefte om de switch naar een minder schadelijk alternatief zo gemakkelijk mogelijk te maken.
    Deze elektronische sigaretten worden uitsluitend door onafhankelijke bedrijven verkocht die geen enkel raakvlak hebben met de tabaksindustrie.


In Nederland, maar ook in de rest van Europa, hebben deze onafhankelijke bedrijven naar schatting 80-90% van de industrie in handen. So far "de roker, die om aan zijn verslaving tegemoet te komen, altijd bij de industrie zal blijven aankloppen voor zijn nicotine fix".

 

De crusade van Wanda de Kanter en Pauline Dekker tegen de tabaksindustrie kunnen we alleen maar toejuichen. Echter is de negativiteit die uitgaat van TabakNee.nl ronduit stuitend te noemen wanneer het aankomt op rokers die hun schadelijke ongezonde gewoonte gedag willen zeggen door over te stappen op de elektronische sigaret. 

 

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van de E-sigaret minstens 95% minder schadelijk is in vergelijking met het roken van tabak.


Zien we hoegenaamd iets van die onderzoeken terug op de site van TabakNee.nl? Nee dus.
Moeten we de conclusie trekken dat níet alleen de omzet van de tabaksindustrie, maar ook die van de farmaceutische industrie (leverancier van de door beide dames zo aangehangen 'nicotine replacement producten') door de populariteit van de e-sigaret in het geding is en daardoor een indirect gevaar vormt? Saillant detail is dat in het commité van aanbeveling ook de naam van de omstreden Prof. Simon Chapman opduikt. Behalve dat hij in het verleden al eens, dankzij de farmaceutische industrie, de prachtige som van 400.000 dollar mocht bijschrijven op zijn onderzoeksconto, staat hij bekend om zijn zeer discutabele publicaties en absurde uitspraken over de e-sigaret. 

 

Tentakels farmaceutische industrie reiken veel verder dan die van de tabaksindustrie


Onomstotelijk feit is dat de invloed van de farmaceutische industrie veel verder reikt dan die van de tabaksindustrie. Ook ik heb altijd de tabaksindustrie als onze grootste vijand gezien wanneer het aankwam op beïnvloeding van wet- en regelgeving inzake de e-sigaret. 

 

Maar stel je nu eens voor dat de tabaksindustrie geld zou doneren aan bijvoorbeeld longartsen, zoals Wanda de Kanter, of aan KWF en het Longfonds? Of geld en invloed zou laten gelden binnen het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), geleid door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) om anti-tabaksbeleid te beïnvloeden, of gewoon aan tafel zit bij beleidsmakers om mee te schrijven aan wet- en regelgeving? Dan zou men, geheel terecht, moord en brand schreeuwen. Gek genoeg hoor je bijna niemand over de invloed die de farmaceutische industrie heeft binnen deze organisaties. Wereldwijd worden er door deze industrie miljoenen, zoniet miljarden, gesluisd naar onderzoekers en wetenschappers, artsenorganisaties en individuele artsen en anti-tabaksorganisaties en is hun invloed op het beleidsvlak zeer groot.

 

De nog steeds toenemende verkoop van e-sigaretten heeft absoluut een negatieve invloed op de omzet van de farmaceutische industrie. Er gaan daardoor aanzienlijk minder nicotinepleisters, -kauwgummetjes en -spraytjes over de toonbank. Wat nu wanneer binnen een aantal jaren tabaksproducten helemaal van de markt verdwijnen omdat ze vervangen zijn door de 95% minder schadelijke e-sigaretten en de nieuwe heat-not-burn producten? Dan valt er een substantieel deel van de omzet weg op het vlak van chemotherapie in het bestrijden van rookgerelateerde ziektes. En we weten inmiddels allemaal wel hoeveel geld de farmaceutische industrie daarmee verdient. 

 

Kortom, mij is wel duidelijk waarom ook www.tabaknee.nl en Wanda de Kanter er alles aan gelegen is om de e-sigaret te demoniseren.


Gerelateerde artikelen
Anti-rookorganisaties ontvangen geld van Pfizer om te strijden tegen de e-sigaret.