Op vakantie met je elektronische sigaret, waar moet je op letten?


Je reis is gepland, je koffers zijn ingepakt en je staat te trappelen om te vertrekken. Toen je nog rookte was het leven simpel: er zat al een slof sigaretten in je bagage en als ze er níet in zaten dan was dat omdat je naar een vakantiebestemming ging waar je sigaretten goedkoper kon krijgen.


Nu je elektronisch rookt heb je met hele andere zaken te maken. Wij hebben een aantal handige en belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.


ZON

Heerlijk wanneer je op een terrasje zit te genieten, maar je elektronische sigaret is daar minder blij mee. De brandende zon is namelijk niet alleen slecht voor het functioneren van je batterij, het kan zelfs explosiegevaar opleveren. Zorg daarom altijd dat je e-sigaret niet in de volle zon ligt of in de auto achterblijft.


Ook liquid kan niet goed tegen de zon. Door de warmte wordt de liquid dunner waardoor lekkage kan optreden. Liquid is sowieso gevoelig voor warmte, waardoor het kan verkleuren of zelfs in smaak kan veranderen. Zet je liquids daarom altijd op een koele plek.


ZAND

Lekker relaxen aan het strand, hoelang heb je daar al niet naar uitgekeken? Uiteraard ga jij als zonaanbidder goed voorbereid naar het strand en zorg je er ook voor dat je mobiele telefoon geen zand ligt te happen. Maar vergeet je ook niet je e-sigaret tegen het zand te beschermen? Oplaadaansluitingen van je batterij vullen zich heel gemakkelijk met zandkorreltjes waardoor je batterij onherstelbaar beschadigd kan raken. Een ander issue is dat het mondstukje van je e-sigaret altijd condens bevat. Condens en zand zijn geen goede combinatie. Neem daarom een afsluitbaar 'grip' zakje mee waarin je je e-sigaret veilig op kunt bergen.


ZONNEBRANDCRÈME

Wanneer je heerlijk in de zon ligt dan smeer je je regelmatig in om te voorkomen dat je verbrandt. Wist je dat zonnebrandcreme het gekleurde verflaagje van je e-sigaret kan aantasten? Maak daarom altijd je handpalmen goed schoon voordat je je elektronische sigaret weer oppakt.


VLIEGTUIG

Pak je het vliegtuig om op je vakantiebestemming te komen? Dan zijn de onderstaande punten belangrijk:


De International Civil Aviation Organization (ICAO) heeft een verbod uitgevaardigd op het vervoeren van elektronische sigaretten in de bagage. E-sigaretten mogen uitsluitend nog worden meegenomen in de handbagage.


Het verbod komt nadat er diverse incidenten waren gemeld waarbij elektronische sigaretten spontaan geactiveerd waren in het vrachtruim. Hierbij was ook brand ontstaan. Door de passagiers de e-sigaret in de handbagage te laten meenemen kunnen dit soort incidenten voorkomen worden omdat er direct toezicht is.


Check altijd op de website van de vliegmaatschappij of je aan boord je elektronische sigaret mag gebruiken. Bij de meeste maatschappijen is dit namelijk verboden. Informeer zekerheidshalve ook of het toegestaan is dat je je elektronische sigaret en liquids meeneemt in je handbagage. Wanneer je aan de gate staat en dan pas moet beluisteren dat dit niet mag, dan ben je te laat. Je spulletjes worden ter plekke in beslag genomen en jij eindigt zonder e-sigaret op je bestemming. Dat lijkt ons een slecht begin van je vakantie. De meeste maatschappijen hanteren ook een maximum volume (100ml.) voor wat betreft vloeistof die in de handbagage meegenomen mag worden. Neem bij twijfel dus niet teveel mee in je handbagage; doe de rest -goed verpakt in plastic zakjes- in je koffer.


Eenmaal in de lucht krijg je te maken met luchtdrukverschil. Heb je een gevulde e-sigaret in je handbagage of koffer zitten dan heb je vrij snel een klein feestje in je bagage. Door het luchtdrukverschil gaat je e-sigaret namelijk lekken. Pak daarom je e-sigaret in ieder geval in een plastic gripzakje zodat je geknoei in je bagage kunt voorkomen. Het beste is om je clearomizers/tankjes leeg te vervoeren. Mag je e-sigaret toch niet in de handbagage meegenomen worden? Zorg er dan voor dat je clearomizers en batterijen van elkaar afschroeft. Zet de batterijen altijd uit indien dit mogelijk is.

Gebruik je een modification waarin 18650 batterijen worden gebruikt en neem je reserve batterijen mee? Verpak deze batterijen apart zodat ze niet met elkaar in aanraking kunnen komen. Door direct contact kunnen deze batterijen nl. geactiveerd worden waardoor explosie gevaar ontstaat. Doe deze batterijen nooit los in je zak, ook niet wanneer het er maar eentje betreft. Wanneer de batterij in contact komt met klein geld, sleutels of iets anders van metaal loop je nl. hetzelfde risico.


Tip van Ricardo Lenssen via Facebook:
Voor de beginnende dampers onder ons, die eventueel nog een top coil clearomizer hebben geldt: zet je batterij met daarop je clearomizer rechtop in het vakje achterop de stoel die voor je staat. Heb je een bottom coil clearomizer/tank, zet deze dan op de kop. In beide gevallen kan je tank dan "ademen" en zal deze niet lekken.


Alles gecheckt? Dan wensen we je een fijne vakantie toe!