Discutabele tweet longarts J.W.K van den Berg uit ZwolleWATERINGEN - Longarts J.W.K. van den Berg uit Zwolle plaatst zeer discutabele tweet.


Gisteren werd vanaf zijn Twitter account een bericht geplaatst dat verwijst naar een oude advertentie waarin reclame werd gemaakt voor sigaretten die zouden helpen tegen astma (COPD.)

Daarboven plaatste hij de tekst: "Inhalatietherapie? Daar kunnen de vapers niet tegenop!"

Rond 1880 dacht men dat het roken van sigaretten tegen astma kon helpen en werd de reclame voor de sigaret ook daarop ingezet. Inhalatietherapie is behandeling met medicijnen, die via inademing aan de longen worden toegediend.
Ons ontgaat ten ene malen het verband tussen de elektronische sigaret, de mensen die deze gebruiken - in de volksmond vapers of dampers genoemd - , inhalatietherapie of 'astma sigaretten'.

 

Het feit dat Van den Berg deze discutabele uitspraak de virtuele wereld inslingert bewijst eens te meer dat wij als dampers met z'n allen nog een hele lange weg hebben te gaan.
Daar waar inmiddels vele onderzoeken aantonen dat de E-sigaret niet schadelijk is voor de gezondheid of omgeving, blijft het grootste gedeelte van medisch Nederland navelstaren en weigert men de oogkleppen af te doen.
Iedereen weet dat wereldwijd miljoenen mensen een pijnlijke dood sterven omdat ze niet van hun rookverslaving af hebben kunnen komen.

 

De elektronische sigaret wordt al sinds 2007 het verdomhoekje ingeschreven. Deze zou niet helpen bij het stoppen met roken, jeugd aanzetten tot roken, het roken normaliseren, schadelijk zijn, etc.
Wanneer wordt het medisch Nederland duidelijk dat de E-sigaret een veel minder schadelijke ALTERNATIEVE manier van roken is, jongeren niet of nauwelijks interesse hebben in een E-sigaret en het zeker geen opstap naar het roken van gewone sigaretten is?

 

Waarom is het zo belangrijk voor medisch Nederland om erop te blijven hameren dat je met een E-sigaret je nicotineverslaving in stand houdt?
Mogen we even: NOU EN?! Nicotine is weliswaar bij excessief gebruik schadelijk voor hart- en bloedvaten, maar niet kankerverwekkend.
(Mayonaise is overigens ook schadelijk voor hart- en bloedvaten.)
Wanneer je als roker eigenlijk niet wilt, of kúnt stoppen met roken, maar je terdege bewust bent van de dodelijke gevolgen en daarom overstapt op de aanzienlijk minder schadelijke E-sigaret, wát is daar mis mee?
Behalve natuurlijk dat deze mensen géén longarts, COPD medicatie en, god verhoedde het, chemotherapie meer nodig hebben.

 

Raken we daar nu net de gevoelige snaar misschien?