Al jaren zien we dat zo rondom december en januari de media bol staat van negatieve berichten over de elektronische sigaret.
Niet vreemd natuurlijk, want januari is de maand van de goede voornemens met betrekking tot stoppen met roken. En de tabaksindustrie is er absoluut niet bij gebaat dat wij massaal onze goede voornemens in de praktijk brengen door over te stappen op de E-sigaret.
Ook de schatkist vindt die voornemens niet zo geweldig, om nog maar te zwijgen over de farmaceutische industrie die haar omzet op de nicotinepleisters en Nicorette™ inhalers fiks terug ziet lopen. Daarom begint tegen het eind van ieder jaar het zogenaamde 'voorweken' al.


Veel van die 'voorweek' berichten gaan over de vermeende schadelijkheid van de E-sigaret. Gaan ze daar niet over, dan is het wel een vermeende opstap naar het gewone roken. En wanneer die twee onderwerpen zijn uitgemolken, of de rokende Nederlandse burgers nog geen schrik genoeg is aangejaagd, dan zitten er nog een paar in de mouw verstopt.
Zo zou de elektronische sigaret niet helpen om te stoppen met roken en zouden ze woest aantrekkelijk zijn voor de jeugd.


Het argument voor dit laatste is overigens dat u in de e-sigaret allerlei lekkere smaakjes kunt gebruiken. En juist die smaakjes zouden er toe leiden dat ze aantrekkelijk zijn voor de jeugd. Dus wég met die lekkere smaakjes als het aan de politiek ligt. De volwassen E-roker moet het maar uitzoeken; dan damp je maar een smaakje dat je niet lekker vindt. De politiek beslist wel voor je, gewoon achterover leunen en over je heen laten komen.

Maar hoe zit dat dan met die jeugd? Mogen minderjarigen zomaar een elektronische sigaret aanschaffen?
Jawel, dat mogen ze! In de Kamer zijn weliswaar Kamervragen gesteld over de verkoop aan minderjarigen en is er opgeroepen om dit te verbieden, maar de lettertjes van de Warenwet (waar de E-sigaret momenteel nog onder valt) laten geen leeftijdsrestrictie toe.
De brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland maakt zich daar overigens al jaren hard voor. Haar leden staan verkoop aan minderjarigen simpelweg niet toe.
De Kamervragen zijn ondermeer aanleiding geweest voor Staatsecretaris Van Rijn om een Algemene maatregel van Bestuur (AmvB) uit te vaardigen. Binnen de inmiddels van kracht zijnde AmvB zijn heel veel restricties opgenomen, behálve een leeftijdsrestrictie.
Ja echt, u leest het goed.


En hoe zit het dan met het argument dat de E-sigaret niet zou helpen om te stoppen met roken? Ook daar heeft men uiteraard een antwoord op. Volgens vermeend onderzoek zou blijken dat gebruikers van elektronische sigaretten deze helemaal niet aan de kant willen leggen, maar slechts hun nicotineverslaving in stand houden. Verschrikkelijk nieuws toch!
Blijkbaar moet je als damper -de benaming voor een gebruiker van de E-sigaret- ook stoppen met het gebruik van het aanzienlijk minder schadelijke alternatief.


Maar waarom? Dat komt omdat nicotine wordt gezien als een zwaar verslavend vergif. Tenminste, zolang dit via een E-sigaret wordt geconsumeerd! Doet u dit via een nicotinepleister of een Nicorette™ inhaler dan is er werkelijk geen vuiltje aan de lucht.
Wist u dat er exact dezelfde nicotine in deze producten wordt gebruikt als in de e-sigaret? Er bestaat namelijk geen 'schadelijker' of 'minder schadelijke' nicotine. Er bestaat alleen maar 'meer' of 'minder' verdienen aan de verkoop van nicotinepleisters en Nicorette™ inhalers.


Nog even de inhoud van de AmvB nalezende stuiten we op het advies dat is afgegeven door de Raad van State inzake de AmvB. Kort samengevat worden er door de Raad de volgende -letterlijke- kanttekeningen geplaatst:


Er wordt in de toelichting niet ingegaan op het feit dat het gebruik van e-sigaretten niet alleen negatieve kanten heeft. Zo is de e-sigaret ook een hulpmiddel bij het stoppen of minderen met roken en om terugval te voorkomen.

Het gebruik van de e-sigaret is voor rokers minder schadelijk dan het blijven doorroken van de conventionele sigaret. Onderzoeksrapporten bevestigen dit, maar plaatsten hierbij wel de kanttekening dat nader onderzoek nodig is om duidelijke conclusies te kunnen trekken.


Dan moet toch zéker de basisvloeistof, die gebruikt wordt in alle elektronische sigaretten en shisha-pennen, de boosdoener zijn.
Weer mis! Want in het advies staat het volgende opgenomen over de shisha-pen:

Vooralsnog geven de gevaareigenschappen in combinatie met de gebruiksgegevens van dit product geen aanleiding tot het nemen van maatregelen, aldus de toelichting.


Voor het geval wij u zijn verloren tijdens onze saaie opsomming van fabels en feiten hieronder de samenvatting:
Een shisha-pen is niets anders dan een elektronische sigaret, echter wordt daaraan geen nicotine toegevoegd.
De basis van de vloeistof die wordt gebruikt in een E-sigaret of shisha-pen is exact hetzelfde.
Nicotine in een nicotinepleister of -inhaler is exact hetzelfde als gebruikt in een E-sigaret.


En nee, we zullen u niet vervelen met onze conclusies naar aanleiding van het bovenstaande. Wij schatten u als roker wél op de juiste waarde: iemand die prima in staat is zijn eigen conclusies te trekken.