"Elektronische sigaret ontploft in gezicht barvrouw" of "Man in coma nadat E-sigaret in long explodeert" of....vul zelf een andere enge variant in.

Recent was er weer een spannend bericht te lezen waarin uitgebreid wordt ingegaan op een exploderende e-sigaret. Volgens de online tabloids heeft de gebruiker een gat in zijn long 'doordat het mondstukje ook nog eens ontploftte' en ligt hij in coma.


Uiteraard lezen wij deze online berichten ook, waarna we de pagina -hoe erg ook voor de desbetreffende gebruiker- een beetje schouderophalend weer sluiten. Dat klinkt misschien onverschillig, maar ik zal u uit leggen waarom we er op die manier in staan.


Heroplaadbare batterijen, of het nu om die van uw smartphone, laptop, e-sigaret of voor ons part uw strijkijzer gaat, zijn artikelen waar voorzichtig mee omgegaan moet worden omdat ze nu eenmaal kunnen exploderen bij verkeerd gebruik.


Wat moet u dus absoluut NIET met uw elektronische sigaret doen:

 • NIET in uw broekzak dragen! Wanneer u gaat zitten komt er teveel spanning op de aansluiting van de batterij te staan waardoor deze uiteindelijk afbreekt of los komt. Wanneer dat gebeurt steek dan NOOIT maar dan ook NOOIT de batterij terug in elkaar om hem daarna weer te gebruiken! Wanneer de electronica los is gekomen en deze door het terugduwen op een verkeerde manier contact maakt kan dit kwalijke gevolgen hebben.
 • NIET laten vallen! Wanneer de batterij op een harde ondergrond valt kan deze onherstelbaar beschadigt raken met als risico dat deze kan ontploffen.
 • NIET blootstellen aan extreme temperaturen! 
 • Losse batterijen (zoals gebruikt worden in zgn. modifications) NOOIT los in uw broekzak steken, gezellig tussen uw sleutels of los muntgeld. Batterijen kunnen daardoor spontaan gaan vonken waardoor ze uiteindelijk kunnen exploderen.
 • Wanneer u een e-sigaret of losse batterij tóch in uw broekzak wilt meenemen:
  - Zet de batterij van de e-sigaret UIT door 5x binnen 2 seconden op het knopje te klikken.
  - Haal uw e-sigaret UIT uw broekzak wanneer u wilt gaan zitten of moet bukken.
  - Vervoer losse batterijen altijd APART en zeker níet temidden van sleutels, muntgeld of andere metalen voorwerpen.


Het bovenstaande is niets anders dan je gezond verstand gebruiken. Wij zien te vaak dat gebruikers onze adviezen daaromtrent niet opvolgen en maar wat aan klooien met batterijen. Dat is ronduit DOM gedrag! Terugkomend op onze ogenschijnlijke onverschilligheid: "Wie niet horen wil....".

Omdat we deze week van diverse klanten moesten beluisteren dat ze zich toch ongerust maakten over de 'explosie' verhalen in de krant hebben we gemeend het bovenstaande te moeten schrijven. Een batterij explodeert niet zomaar.

 

Lees hier nog eens onze 10 Gouden E-Sigaret Regels door!