E-sigaretten mogelijk net zo gevaarlijk als gewone sigaretten


Serieus? Nee, natuurlijk niet! Lees snel verder.


Volgens een online artikel op 
Scientias.nl heeft een stel Amerikaanse wetenschappers uitgevonden dat e-sigaretten mogelijk net zo schadelijk zijn als traditionele sigaretten. Verrassend, gezien de uitkomsten van de meest recente onderzoeken waaruit juist blijkt dat het gebruik van e-sigaretten in vergelijking met roken minimaal 95% minder schadelijk is.


Onderzoeksmethodiek versus uitkomst


Tijdens het doorlezen van het onderzoek stuit ik al snel op een aantal rare zaken. Het onderzoek blijkt namelijk te gaan om het testen van een nieuw ontwikkeld 3D geprint apparaatje, dat na zou kunnen gaan in welke mate bepaalde stoffen DNA beschadigingen veroorzaken. Om dit apparaatje te testen hebben de onderzoekers gemeend het los te moeten laten op de e-sigaret. An sich niets mis mee, totdat je verder leest.


Wetenschappelijk onderzoek vereist een aantal belangrijke kaders waarbinnen men dient te werken. Zo is het van belang dat de wijze waarop het onderzoek wordt uitgevoerd is gedocumenteerd. Dit is noodzakelijk omdat wetenschappelijk onderzoek gereproduceerd moet kunnen worden. Opmerkelijk genoeg is van enige verslaglegging niets, maar dan ook werkelijk niets terug te vinden.


De onderzoekers reppen wel over hoe ze met behulp van een slangetje, een stukje katoen en een buis van een injectiespuit de rook aan een traditionele sigaret hebben onttrokken. Over de geteste e-sigaret is nergens terug te vinden welk type e-sigaret (of clearomizer), het voltage, de weerstand van de coil, het materiaal van de wick en/of coil en welke liquid er gebruikt is. Ook mist de verslaglegging hoe hoog de dosis van de blootstelling is geweest, de 'puff duration, volume & interval' en op welke wijze de damp is gegenereerd. Kortom, álle essentiële informatie ontbreekt. 


Wanneer men een CE4 clearomizer (een model dat populair is bij onderzoekers) in korte tijd heel veel inhalaties achter elkaar laat verwerken, terwijl deze op een voltage wordt gebruikt dat niet geeïgend is voor de weerstand van de coil, dan treedt er een 'dry-hit' op. Het lontje in de gloeispiraal komt dan droog te staan en verbrandt uiteindelijk. Dit heeft als (logisch) gevolg dat hierdoor schadelijke stoffen vrij kunnen komen.


Schrik overigens niet van de laatste zin. Elke e-sigaret gebruiker is weleens vergeten zijn of haar clearomizer tijdig bij te vullen waardoor er ook een 'dry-hit' op kan treden. De smaak die je dan binnenkrijgt is -op zijn Hollands gezegd- niet te harden. Je laat het als gebruiker wel uit je hoofd om op die manier verder te dampen. ;-)


Het 3D model wordt overigens wél uitgebreid beschreven door de onderzoekers. Het 3D geprinte reservoir is na het printen afgespoeld met isopropanol en water. Daarna heeft men het geprinte reservoir voorzien van een laag Krylon acryl spray. Deze acryl spray zit volgens het Krylon 'safety data sheet' vol met giftstoffen die bekend staan als kankerverwekkend.


Vervolgens test men daarmee de damp die uit een e-sigaret vrijkomt. Ik denk dat de -op zijn zachts gezegd- vreemde uitkomst van het onderzoek hierdoor goed verklaarbaar is.


NASCHRIFT
Ik heb gemeend te moeten reageren op het online artikel van Scientias.nl. Dit soort artikelen houden namelijk het onjuiste media beeld in stand dat het gebruik van e-sigaretten schadelijker zou zijn dan roken. Sinds 2008 volg ik geïnteresseerd alle onderzoeken en publicaties rondom de e-sigaret.


Het discussie gedeelte op Scientias.nl verloopt een beetje warrig qua volgtijdigheid en het is daardoor soms moeilijk te zien wie op wat antwoord heeft gegeven.