Men's Health niet zo "healthy"!Onlangs verscheen in het magazine Men's Health een artikel over de elektronische sigaret dat ons inziens niet zo 'healthy' was. Volgens het artikel zou het gebruik van een elektronische sigaret ervoor zorgen dat je lichaam meer moeite heeft om het het verkoudheidsvirus te verslaan. De auteur verwijst in het artikel naar een onderzoeksinstituut dat er, op zijn zachtst gezegd, nogal tendentieuze uitspraken op na houdt.


Volgens de onderzoeker is het namelijk "mogelijk dat e-sigaretten de weerstand tegen andere luchtweg- en bacteriële infecties verminderen". Hij sluit zijn betoog af met: "We hebben dit nog niet onderzocht, maar het is mogelijk".


In ons leven is er veel mogelijk. Zo is het mogelijk dat u, op weg naar uw werk, uitglijdt over een bananenschil, uw been breekt en uw huissleutels in het riool verdwijnen. Uw buurman, die u te hulp schiet, wil zijn mobiele telefoon pakken om een ambulance te waarschuwen. Echter heeft zijn vrouw mogelijk per ongeluk zijn mobiele telefoon en huissleutels in haar tas gestopt toen ze naar haar werk ging en nu blijkt mogelijk dat er niemand van de buren thuis is waardoor er geen directe hulp voorhanden is. Mogelijk breekt er - om het plaatje compleet te maken- ook nog een zware sneeuwstorm los waardoor u moet vrezen voor het leven van u en uw buurman.

Propylene glycol krachtig preventief middel tegen longontsteking, griep en andere luchtwegaandoeningen
Maar alle gekheid op een stokje. Gelukkig zijn er diverse onderzoeken naar het gebruik van de elektronische sigaret en propyleen glycol voorhanden. Zo heeft bijvoorbeeld Dr. Oswald Hope Robertson al eens een onderzoek gedaan naar propyleen glycol; het hoofdbestanddeel van de liquid die in elektronische sigaretten worden gebruikt.


In twee testopstellingen stelde hij de eerste groep muizen bloot aan propyleen glycol en daarna aan een griepvirus. De tweede groep muizen werden alleen aan het griepvirus blootgesteld. De groep muizen die eerst aan propyleen glycol waren blootgesteld en daarna pas aan een griepvirus leefden na afloop van de testperiode. De groep muizen die alleen aan het griepvirus waren blootgesteld gingen dood tijdens de testperiode.


"Propyleenglycol, het belangrijkste ingrediënt in de elektronische sigaret, kan een krachtig preventief middel tegen longontsteking, griep en andere aandoeningen van de luchtwegen zijn", volgens onderzoekers.


Behalve dat het fijn is om naar dit onderzoek terug te kunnen grijpen, geven de gebruikers van e-sigaretten zelf ook aan dat ze, sinds ze begonnen zijn met het gebruik van een elektronische sigaret, bijna niet meer verkouden zijn. Daarnaast geeft een grote groep gebruikers aan significant minder last te hebben van keelontstekingen of luchtweg gerelateerde problemen.