DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechter inzake de elektronische sigaret.

 

Deze oordeelde eerder deze week dat de Staat de elektronische sigaret niet van de Nederlandse markt mag weren omdat het volgens VWS een geneesmiddel zou zijn.

 

Afgelopen december kwalificeerde minister Edith Schippers van Volksgezondheid de e-sigaret als geneesmiddel, waardoor het product een vergunning van het College ter Bevordering van Geneesmiddelen (CBG) nodig heeft.

 

Zonder die moeilijk te verkrijgen vergunning is de handel in de e-sigaret verboden. De Haagse voorzieningenrechter noemde dit besluit dinsdag echter ondeugdelijk gemotiveerd, en oordeelde dat de overheid de e-sigaret moet toestaan. 'Mijn cliënt is uiteraard zeer verheugd met die uitspraak', aldus Rogier van den Heuvel, advocaat van producent United Tobacco Vapor Group.

 

Woordvoerster Karin IJzendoorn van het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg de e-sigaret blijven beschouwen als een product dat onder de Geneesmiddelenwet valt. 'Dit op grond van de werking van dit product in het menselijk lichaam.' Zij wijst erop dat een vergelijkbaar product, de Nicorette Inhaler, wel als geneesmiddel is geregistreerd. 'VWS zal daarom in hoger beroep gaan.'

 

*Bron: http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/112173/VWS-in-hoger-beroep-tegen-vonnis-esigaret.htm