Lea BouwmeesterHILVERSUM -  Als het aan de PvdA ligt bevat ieder nieuw wetsvoorstel voortaan een paragraaf over de invloed van lobbyisten. In die paragraaf moet staan met wie een bewindspersoon heeft gepraat, wat er is besproken en welk lobbybelang er is ingebracht.  


Dat heeft PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester maandag in Nieuwsuur gezegd. Bouwmeester noemde de invloed van met name de alcohol- en tabakslobby heel groot. Het Kamerlid liet ook weten dat de PvdA deze zomer nog met een voorstel om de invloed van lobbyisten op bewindslieden openbaar te maken. De PvdA rekent op een Kamermeerderheid voor het voorstel.

 

Het CDA is kritisch. Volgens CDA-Kamerlid Ger Koopmans is het niet van belang wie er invloed heeft gehad op een wetsvoorstel. „Uiteindelijk is de minister verantwoordelijk en aanspreekbaar op dat wat hij of zij in een wet neerlegt”, aldus Koopmans.

*Bron: Telegraaf

 

Interessanter is de uitzending van Nieuwsuur zelf over dit onderwerp: http://nieuwsuur.nl/uitzending/2012-06-18/
(Op de tijdlijn van het filmpje begint het onderwerp om 20:00 uur.)


Kritische geluiden van longarts Pauline Dekker
Daarin komt ook de zeer sympathieke longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aan het woord. Ze geeft aan dat zelfs in het buitenland Minister Schippers de "Minister van Tabak" wordt genoemd. In het gesprek geeft ze te kennen dat Minister Schippers vanuit haar tijd bij VNO/NCW al contacten had met de tabakslobby en deze contacten in haar huidige functie heeft meegenomen. Haar eerste daad na haar aantreden als minister was volgens Pauline Dekker dan ook het versoepelen van het rookverbod in de horeca.

 

Ze verteld verder dat tabaksproducenten een zeer groot belang hebben in de versoepeling van het rookverbod in de horeca:

Pubers zijn zeer beïnvloedbaar en komen bijvoorbeeld in de kroeg gemakkelijker in aanraking met roken, het zijn daarom de toekomstige klanten van de tabaksproducenten.

 

Finland weigert tabakslobby
Ook gaf Dekker aan dat in Finland is uitgesproken dat tabakslobbyisten niet ontvangen worden door het ministerie omdat het om een dodelijk product gaat. Nederland staat internationaal wat dat betreft slecht te boek.

 

Uiteraard gaat Pauline Dekker nader in op de gevolgen van roken en geeft aan dat 1 op de 4 rokers sterft door het roken. De helft daarvan is dan 'op leeftijd', maar de andere helft overlijdt vroegtijdig aan de gevolgen van het roken.