WATERINGEN - Eind januari verscheen het bericht in het nieuws dat "elektronische sigaretten schadelijker zijn dan gewone sigaretten".

 

In genoemd artikel wordt Dr. Elisabeth Pott van het federale gezondheidscentrum in Keulen geciteerd. Door publicatie van genoemd artikel laait de discussie tussen voor- en tegenstanders van de elektronische sigaret wederom hoog op. Want "wat in de krant staat" is tenslotte altijd waar, toch?
Maar schijn bedriegt.
Ook nu weer.

 

Mevrouw Pott blijkt verkeerd geciteerd te zijn.

En het artikel dat, door de journalist in kwestie, in deze vorm de media is ingeslingerd blijkt weer eens een schoolvoorbeeld van slechte journalistiek te zijn.
Wat nog veel erger is, is het feit dat wereldwijd diverse online en geprinte media dit artikel klakkeloos overnemen en publiceren.


Rectificatie?

Het originele artikel is inmiddels verwijderd.
Ook het blogartikel van Takecarenow.nl (Agis) is verwijderd.
Rectificatie was in dit geval duidelijk meer op z'n plaats geweest. Maar dat schijnt door de verschillende journalisten nogal moeilijk uit het toetsenbord geperst te kunnen worden.

Bij WTF.nl (notabene een onderdeel van het netwerk van Sanoma Media Netherlands groep) prijkt het artikel nog steeds online.
Ook bij Ondertussen.nl blijkt de journalist in kwestie zich verder nergens in verdiept te hebben, behalve dan als bronvermelding WTF.nl te vermelden.
En geef toe, da's voor een journalist anno 2013 bést wel knap!

Triest.
Een ander woord hebben we er niet voor.

Voor de geinteresseerde lezer die de Engelse taal machtig is:
http://www.clivebates.com/?p=806